Mklik mączny
Gatunek ten występuje w kraju powszechnie. Jest to motyl długości 10—14 mm, o skrzydłach przednich srebrnoszarych z ciemniejszymi zygzakowatymi prążkami, skrzydłach tylnych jasnożółtych z długą frędzlą. Dorosła gąsienica, długości 15—19 mm, jest białożółtawa lub szarozielona. Zarówno motyle, jak i gąsienice unikają światła. Lot motyli można zaobserwować wieczorem i w nocy. Gąsienice żerują na ziarnach pszenicy i innych zbóż, poza tym często można je znaleźć w suszonych owocach, szczególnie morelach, suszonych grzybach oraz różnych kaszach. Obecność szkodnika łatwo jest wykryć, ponieważ miejsca żerowania i drążone w produkcie korytarze oplecione są przez gąsienice przędzą, która łączy cząstki produktu w mniejsze lub większe grudki. W ciągu roku występują 2—3 pokolenia, w pomieszczeniach ogrzewanych nawet 6. Zapobieganie i zwalczanie. Ze względu na łatwość rozwleczenia szkodnika ważna jest stała kontrola i dezynsekcja worków oraz innych opakowań. Utrzymywanie czystości i staranne zatykanie wszelkich szpar utrudniają rozmnażanie się szkodnika. Temperatura 50—52°C zabija owady we wszystkich stadiach rozwojowych; podobnie działa temperatura poniżej — 15°C, jednakże tylko przy długim utrzymywaniu się.